Occupational Stress in Nutritionists working in the área of colletctive food
DOI:
https://doi.org/10.9789/2175-5361.rpcfo.v15.11750Keywords:
Working environment, Occupational health, Occupational exposure, Occupational risks, Health promotionAbstract
Objective: to identify the level of occupational stress of nutritionists working in collective feeding. Method: cross-sectional and quantitative study carried out with nutritionists in the área of collective feeding, of both sex. Data were obtained through the application of an online questionnaire, self-completed by the volunteer. Results: moderate and high levels of stress were found in the nutritionists studied. These results are worrying, requiring actions combined with prevention programs. The main stressors are: deficiency in training and little prospecto f career growth. The stress variable showed a statistical association with the child variables (p=0.0152) and monthly income (p=0.0387).
Conclusion: it becomes essential to consolidate intervention actions aimed at preventing and minimizing this result, through guidance actions in the training process when joining the organization as well as in the development of coping skills.
Downloads
References
de Almeida DM, Ibdaiwi TKR, Lopes LFD, Costa VMF, Possamai LO. Estresse ocupacional na perspectiva dos bombeiros da cidade de Santa Maria/RS. ReCaPe. [Internet]. 2015 [acesso em 11 de março 2021];5(1). Disponível em: https://revistas.pucsp.br/ReCaPe/article/view/23322
Gomes MLP, da Silva JCB, Batista EC. Escutando quem cuida: quando o cuidado afeta a saúde do cuidador em saúde mental. Rev. Psicol. Saúde. [Internet]. 2017 [acesso em 21 de setembro 2021];10(1). Disponível em:
http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2177-093X2018000100001
Dantas AAG, de Oliveira NPD, Silva M de F dos S, Dantas D de S. Condições de saúde e estado nutricional de agentes comunitários de saúde no interior do nordeste brasileiro. Rev. Ciênc. Plural [Internet]. 2020 [acesso em 24 de fevereiro 2022];6(1):32-43. Disponível em: https://periodicos.ufrn.br/rcp/article/view/17157
Conselho Federal De Nutricionistas (Brasil). Perfil das (os) nutricionistas no Brasil. Dados do terceiro trimestre de 2021. [Internet]. 2021 [acesso em 10 de novembro 2021]. Disponível em: http://pesquisa.cfn.org.br/
Chamberlem SR, Kinasz TR, Campos MPFF. Resíduos orgânicos em unidades de alimentação e nutrição. Alimentos e Nutrição Araraquara. [Internet]. 2012 [acesso em 02 de novembro 2021];23(2):317-325. Disponível em: http://200.145.71.150/seer/index.php/alimentos/article/viewArticle/2039
Feitosa K da S, Luz L de S, de Oliveira ES, de Oliveira VA, Sampaio JPM, Teixeira SA. Caracterização dos atributos relacionados à satisfação com os serviços prestados por uma UAN Institucional: Modelo Kano. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde. [Internet]. 2019 [acesso em 01 de novembro 2021];14. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/37662
Dariva R, OH A. Atuação do nutricionista líder em unidade de alimentação e nutrição no segmento de refeições transportadas para penitenciárias em Curitiba – PR e região metropolitana. Administração de Empresas em Revista. [Internet]. 2013 [acesso em 14 de março 2021];1(8).Disponível em: http://revista.unicuritiba.edu.br/index.php/admrevista/article/view/707
Casaes RS, Pereira BR, Marcellini PS, Pires D de A, Ade GV, Matos YACS. The use of scientific knowledge in the area of Nutrition for PODCAST information and communication technology (ICT). RSD [Internet]. 2021 [cited 2022 Feb 13];10(13):e597101321563. Available from: https://rsdjournal.org/index.php/rsd/article/view/21563
Silva DP, Silva MNRM. O. O trabalhador com estresse e intervenções para o cuidado em saúde. Trab. educ. saúde. [Internet]. 2015 [acesso em 22 de setembro 2021];13(1):201-214. Disponível em: https://www.scielo.br/j/tes/a/QRrvZhMPtdz4bMGrJHSZbxt/?lang=pt&format=html&stop=next
Paschoal T, Tamayo A. Validação da escala de estresse no trabalho. Estud. psicol. [Internet]. 2004 [acesso em 20 de outubro 2020];9(1):45-52. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1413-294X2004000100006
Perniciotti P, Júnior CVS, Guarita RV, Morales RJ, Romano BW. Síndrome de Burnout nos profissionais de saúde: atualização sobre definições, fatores de risco e estratégias de prevenção. Revista da SBPH [Internet]. 2020 [acesso em 12 de novembro 2021];23(1:35-52. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-08582020000100005
Araújo LRG. Avaliação da qualidade de vida no trabalho e nível de estresse dos nutricionistas gestores de unidades de alimentação coletiva [Graduação em Nutrição]. Campo Grande (Brasil): Universidade Federal de Campina Grande; 2018. [acesso em 10 de agosto2020]. Disponível em: http://dspace.sti.ufcg.edu.br:8080/jspui/handle/riufcg/7079
Schirrmeister R, Limongi-França AC. A qualidade de vida no trabalho: relações com o comprometimento organizacional nas equipes multicontratuais. Rev. Psicol., Organ. Trab. [internet]. 2012 [acesso em 21 abr 2021]; 12(3):283-298. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-66572012000300004
Organização Pan-Americana da Saúde (OPAS). Versão final da nova Classificação Internacional de Doenças da OMS (CID-11). [Internet]. 2022 [acesso em 26 fev 2022]. Disponível em: https://www.paho.org/pt/noticias/11-2-2022-versao-final-da-nova-classificacao-internacional-doencas-da-oms-cid-11-e
Silveira ALPD, Colleta TCD, Ono HRB, Woitas LR, Soares SH, Andrade VLA, Araújo LD. Síndrome de Burnout: consequências e implicações de uma realidade cada vez mais prevalente na vida dos profissionais de saúde. Rev. Bras. Med. Trab. [Internet]. 2016 [acesso em 12 mar 2021];14(3):275-284. Disponível em: https://cdn.publisher.gn1.link/rbmt.org.br/pdf/v14n3a13.pdf
Lima GKMD, Gomes LMX, Barbosa T LDA. Quality of Working Life and stress level of professionals in Primary Health Care. Saúde em Debate. [Internet]. 2020 [cited 2021 jun 21];44(126):774-789. Available from: https://www.scielo.br/j/sdeb/a/M76C5zvrQZ8xxshvZ3f6rmp/abstract/?format=html&lang=en
De Souza JCN, Fagundes AA., Da Silva DG, Barbosa KBF. Formação, satisfação e perspectivas profissionais de egressos nutricionistas de uma universidade federal do nordeste brasileiro. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde [Internet]. 2018 [acesso em 30 nov 2021];13(1):5-20. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/28602
Costa RL, Stangarlin-Fiori L, Bertin RL, Medeiros CO. Satisfaction of nutritionists who work in food servisse. Rev. Nutr. [Internet]. 2019 [cited 2021 nov 2021];32. Available from: https://doi.org/10.1590/1678-9865201932e180168
Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [homepage na internet]. Inflação [acesso em 26 fev 2022]. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/explica/inflacao.php
Rocha GG, Miyagi AMC, Guimarães LIG, Cardoso VDL, Matias ACG, Spinelli MGN, Abreu ES. Caracterização de Nutricionistas de unidades de alimentação e nutrição terceirizadas: dados demográficos, perfil de atuação e percepção de bem estar. Rev. Simbio-Logias [Internet]. 2017 [acesso em 15 mai 2021];9(12):53-64. Disponível em: https://www1.ibb.unesp.br/Home/Departamentos/Educacao/Simbio-Logias/revistas/caracterizacao_de_nutricionistas-_de_unidade.pdf
Do Nascimento IB, Fleig R, Silva JC. Relação entre obesidade e estresse no ambiente ocupacional: fundamentos sobre causas e consequências. Revista Brasileira de Qualidade de Vida [Internet]. 2016 [acesso em 22 nov 2021];8(40):296-311. Disponível em: https://doi.org/10.3895/rbqv.v8n4.5127
Urbanetto JD, Rocha OS, Dutra RC, Maciel, MC, bandeira AG, Magnago TS. Estresse e sobrepeso/obesidade em estudantes de enfermagem. Revista Latino-Americana de Enfermagem [Internet]. 2019 [acesso em 21 nov 2021];27:e3177-e3177. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1518-8345.2966.3177
Petzold MB, Plag J, Ströhle A. Dealing with psychological distress by healthcare professionals during the COVID-19 pandemia. Nervenarzt [Internet]. 2020 [cited 2021 nov 21];91(5):417-421. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32221635/
Published
Versions
- 2023-06-30 (2)
- 2023-03-10 (1)
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Revista de Pesquisa Cuidado é Fundamental Online
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
TRANSFER AGREEMENT COPYRIGHT I transfer copyright of the article to the Journal of Care Survey is Fundamental - Online - RPCF, so it is accepted due to electronic publishing. The copyright includes the right to reproduce in whole or in part by any means, distributing that article, including figures, photographs, and any translations. The author can also print and distribute copies of your article, stating that since the rights belong to RPCF. I declare that this manuscript is original and has not been submitted for publication, in whole or in part to other online journals or not, so BMMC in the Annals of scientific events or book chapters.