Courses and researches in the nutrition area on the pages of the bulletin institutional magazine of SAPS (Food Service Social Security) (1944-1946)

Authors

  • Sandra Goulart Magalhães Nutrition school from Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO).
  • Fernando Porto Nursing school Alfredo Pinto, from Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO).
  • Simone Aguiar Nursing school Alfredo Pinto, from Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO).

DOI:

https://doi.org/10.9789/2175-5361.2014.v6i4.1361-1371

Keywords:

Nutricionista, História, Imprensa

Abstract

Objetivo: Analisar o processo de surgimento dos cursos técnicos e de profissionais Nutricionistas e antecedentes, criados pelo Serviço de Alimentação da Previdência Social- SAPS, através da Coletânea de seus Boletins. Método: Realizado pesquisa bibliográfica dos Boletins, Revista Institucional que circulou no período de novembro de 1944 a novembro de 1946, tendo como público alvo os trabalhadores dos Restaurantes do SAPS. Resultados: A análise dessas fontes sugere que esse Boletim registrou a evolução desses cursos como também várias pesquisas desenvolvidas na área da nutrição, com farta documentação escrita e imagética, através de fac-símiles legendados no interior dessas publicações. Conclusão: Os Boletins trouxeram cobertura jornalística de grande importância e significado para a história da profissão, composta de 118 artigos e 173 fac-símiles com riqueza de detalhes. Aponta-se para a relevância desses documentos não só para a história da profissão de Nutricionista como de seus antecedentes. Descritores: Nutricionista, História, Imprensa.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Sandra Goulart Magalhães, Nutrition school from Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO).

Nutritionist, student of the postgraduate Doctoral Program in nursing and school nursing Bioscience Alfredo Pinto, from Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro/UNIRIO. Member of the research groups LAPHE and LACENF. Rio de Janeiro (Rio de Janeiro), Brazil. 

Fernando Porto, Nursing school Alfredo Pinto, from Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO).

Nurse, Post-doctorate, Associated Professor of Nursing school Alfredo Pinto, from Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO). Professor in the postgraduate program master’s degree in nursing and a PhD in Nursing and Bioscience. Member of the research groups of LAPHE (research laboratory on the history of nursing, LACENF (laboratory of scientific approaches on nursing history) and LAESHE (Laboratory for the study on nursing history). Rio de Janeiro (Rio de Janeiro), Brazil. 

Simone Aguiar, Nursing school Alfredo Pinto, from Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO).

Nurse, student of the postgraduate master’s degree programme in nursing school Alfredo Pinto, from Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro-Unirio. Member of the research groups LAPHE and LACENF. Rio de Janeiro (Rio de Janeiro), Brazil. 

Published

2014-10-01

How to Cite

1.
Magalhães SG, Porto F, Aguiar S. Courses and researches in the nutrition area on the pages of the bulletin institutional magazine of SAPS (Food Service Social Security) (1944-1946). Rev. Pesqui. (Univ. Fed. Estado Rio J., Online) [Internet]. 2014Oct.1 [cited 2024Nov.22];6(4):1361-7. Available from: https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/2375

Issue

Section

Review

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Plum Analytics