NUTRITIONAL PROFILE AND FOOD CHARACTERISTICS SERVED TO ADOLESCENTS IN COMPLIANCE WITH SOCIO-EDUCATIONAL MEASURE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9789/2175-5361.rpcfo.v14.11458

Keywords:

Adolescentes, Estado Nutricional, Alimentação

Abstract

Objective: to evaluate the nutritional profile and characteristics of food served to adolescents in compliance with socio-educational measures. Method:  quantitative, cross-sectional and descriptive research. Adolescents aged 13 to 19 years and 11 months were surveyed. Results: it was observed that 48.3% of the adolescents were in the range of 16 to 17 years and came from Teresina, Piauí. The majority were classified as eutrophic according to body mass index (74.6%), arm circumference (83%) and height / age (91.5%). The evaluation of the quality of the diet showed that energy (107.5%) and lipids (101.9%) were within the recommended range, but the diet was inadequate for all micronutrients. The energy density (1.7 kcal / g) and NDpCal% (8.11%) were adequate. Thus, the study shows that greater care should be taken with the diet served to adolescents, since it presented many inadequacies. Conclusion: the evaluation of food served to adolescents in compliance with socio-educational measures showed inadequacies in relation to micronutrients. Thus, greater care should be taken in planning the food served to adolescents.

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Author Biographies

Alexsandra Hermelina de Carvalho, Secretaria da Assistência Social e da Cidadania - SASC, Teresina – Piauí

Nutricionista, Mestre em Saúde da Família.

Lucíola Galvão Gondim Corrêa Feitosa, Centro Universitário UNINOVAFAPI

Pesquisadora integrante do Núcleo de Estudos, Pesquisa e Extensão: Serviço Social e Questão Social para discussão das Políticas de Saúde no Brasil, no Piauí e em Teresina (UFPI). 

Adriana de Azevedo Paiva, Universidade Federal do Piauí – UFPI

Doutora em Saúde Pública  e Pós-Doutora em Nutrição em Saúde Pública . Professora Associada do Departamento de Nutrição da Universidade Federal do Piauí. Docente permanente do Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição - PPGAN (Mestrado Acadêmico e Doutorado). 

Ivonizete Pires Ribeiro, Centro Universitário UNINOVAFAPI

 Professora titular do Centro Universitário UNINOVAFAPI 

Maria do Carmo de Carvalho e Martins, Centro Universitário UNINOVAFAPI

Professora titular do Departamento de Biofísica e Fisiologia da Universidade Federal do Piauí. Foi Chefe do Setor de Gestão da Pesquisa e Inovação Tecnológica do Hospital Universitário da Universidade Federal do Piauí - HU-UFPI. 

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Published

2022-10-10 — Updated on 2022-10-27

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1.
Carvalho AH de, Feitosa LGGC, Paiva A de A, Ribeiro IP, Martins M do C de C e. NUTRITIONAL PROFILE AND FOOD CHARACTERISTICS SERVED TO ADOLESCENTS IN COMPLIANCE WITH SOCIO-EDUCATIONAL MEASURE. Rev. Pesqui. (Univ. Fed. Estado Rio J., Online) [Internet]. 2022Oct.27 [cited 2024Jul.3];14:e-11458. Available from: https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11458

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