This is an outdated version published on 2022-10-10. Read the most recent version.

NUTRITIONAL PROFILE AND FOOD CHARACTERISTICS SERVED TO ADOLESCENTS IN COMPLIANCE WITH SOCIO-EDUCATIONAL MEASURE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.9789/2175-5361.rpcfo.v14.11458

Keywords:

Adolescentes, Estado Nutricional, Alimentação

Abstract

Objective: to evaluate the nutritional profile and characteristics of food served to adolescents in compliance with socio-educational measures. Method:  quantitative, cross-sectional and descriptive research. Adolescents aged 13 to 19 years and 11 months were surveyed. Results: it was observed that 48.3% of the adolescents were in the range of 16 to 17 years and came from Teresina, Piauí. The majority were classified as eutrophic according to body mass index (74.6%), arm circumference (83%) and height / age (91.5%). The evaluation of the quality of the diet showed that energy (107.5%) and lipids (101.9%) were within the recommended range, but the diet was inadequate for all micronutrients. The energy density (1.7 kcal / g) and NDpCal% (8.11%) were adequate. Thus, the study shows that greater care should be taken with the diet served to adolescents, since it presented many inadequacies. Conclusion: the evaluation of food served to adolescents in compliance with socio-educational measures showed inadequacies in relation to micronutrients. Thus, greater care should be taken in planning the food served to adolescents.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Alexsandra Hermelina de Carvalho, Universidade Federal de Sergipe

Graduada em Psicologia pela Universidade Federal de Sergipe

Lucíola Galvão Gondim Corrêa Feitosa, Centro Universitário UNINOVAFAPI

Pesquisadora integrante do Núcleo de Estudos, Pesquisa e Extensão: Serviço Social e Questão Social para discussão das Políticas de Saúde no Brasil, no Piauí e em Teresina (UFPI). 

Adriana de Azevedo Paiva, Universidade Federal do Piauí – UFPI

Doutora em Saúde Pública  e Pós-Doutora em Nutrição em Saúde Pública . Professora Associada do Departamento de Nutrição da Universidade Federal do Piauí. Docente permanente do Programa de Pós-Graduação em Alimentos e Nutrição - PPGAN (Mestrado Acadêmico e Doutorado). 

Ivonizete Pires Ribeiro, Centro Universitário UNINOVAFAPI

 Professora titular do Centro Universitário UNINOVAFAPI 

Maria do Carmo de Carvalho e Martins, Centro Universitário UNINOVAFAPI

Professora titular do Departamento de Biofísica e Fisiologia da Universidade Federal do Piauí. Foi Chefe do Setor de Gestão da Pesquisa e Inovação Tecnológica do Hospital Universitário da Universidade Federal do Piauí - HU-UFPI. 

References

Delaney BV, Chiodo LM, Hannigan JH, Greenwald MK, Janisse J, Patterson G, et al. Prenatal and postnatal cocaine exposure predict teen cocaine use. Neurotoxicol. Teratol. [Internet]. 2011 [acesso em 01 de agosto 2021]; 33(1):110–19. Disponível em: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20609384/.

World Health Organization. Regional Office for Europe. Growing up unequal: gender and socioeconomic differences in young people's health and well-being. World Health Organization. Regional Office for Europe. [Internet]. 2016 [acesso em 15 de agosto 2022]. Disponível em: https://apps.who.int/iris/handle/10665/326320.

Sousa JB, Enes CC. Influência do consumo alimentar sobre o estado nutricional de adolescentes de Sorocaba-SP. J Health Sci Inst. [Internet]. 2013 [acesso em 20 de julho 2021];31(1):65-70. Disponível em: https://repositorio.unip.br/wp-content/uploads/2020/12/V31_n1_2013_p65a70.pdf.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Pesquisa nacional de saúde – 2013: percepção do estado de saúde, estilos de vidas e doenças crônicas: Brasil, grandes regiões e unidades da federação. Rio de janeiro: IBGE [Internet] 2014 [acesso em 20 de agosto 2022]. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv91110.pdf.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE), 2015 Rio de Janeiro: IBGE [Internet] 2016 [acesso em 20 de agosto 2022]. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv97870.pdf.

Dutra TL, Pereira AS, Koller SH. O Desafio de Conciliar Trabalho e Escola: Características Sociodemográficas de Jovens Trabalhadores e Não-trabalhadores. Psicologia: Teoria e Pesquisa. [Internet]. 2016 [acesso em 18 de agosto 2021];32(1):101-9. Disponível em: https://www.scielo.br/j/ptp/a/nL5XDyQS349gyGSskkBWTtF/abstract/?lang=pt.

Brasil. Lei n. 8.069, de 13 de julho de 1990. Dispõe sobre o Estatuto da Criança e do Adolescente e dá outras providências. Portal da Legislação: Leis Ordinárias. [acesso em 18 de agosto 2022]. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/Leis/L8069.htm.

Brasil. Presidência da República. Secretaria Especial dos Direitos Humanos. Conselho Nacional dos Direitos da Criança e do Adolescente. Sistema Nacional de Atendimento Socioeducativo -SINASE/ Secretaria Especial dos Direitos Humanos – Brasília-DF: CONANDA, 2012.100 p.

Rodrigues DS; Oliveira MCSL. Psicologia cultural e socioeducação: reflexões sobre desenvolvimento humano e infração juvenil. Revista Subjetividades. [Internet]. 2016 [acesso em 01 de agosto 2021];16(1):104-18. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S23590769201600100009.

Maciel EDS, Sonati JG, Modeneze DM, Vasconcelos JS, Vilarta R. Consumo alimentar, estado nutricional e nível de atividade física em comunidade universitária brasileira. Revista de Nutricao-Brazilian Journal of Nutrition. [Internet]. 2013 [acesso em 20 de agosto 2021];25(6):707-18. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rn/a/sWNbthsXNmjKM7sJdPj746N/abstract/?lang=pt.

Taco. Tabela brasileira de composição de alimentos - TACO. 4. ed. rev. e ampl. Campinas: UNICAMP/NEPA, 2011. 161 p.

Institute of Medicine. Dietary reference intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D, and fluoride. Washington (DC): National Academy Press; 1997.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Projeções e estimativas da população do Brasil e das Unidades da Federação. Rio de janeiro: IBGE [Internet] 2022 [acesso em 22 de agosto 2022]. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/apps/populacao/projecao/index.html?utm_source=portal&utm_medium=popclock&utm_campaign=novo_popclock.

Brasil. Ministério dos Direitos Humanos (MDH). Levantamento Anual Sinase 2016. Brasília: Ministério dos Direitos Humanos, 2018.

Silva JP, Silva VR, Almeida PCD, Pinasco GC, Bernades TP, Sasso JGRJ, et al. Growth and nutritional status of adolescents of public education system. J Hum Growth Dev. [Internet]. 2017 [acesso em 11 de agosto 2021];27(1):42-8. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0104-128220170010006.

Pelegrini A, Silva DAS, Gaya ACA, Petroski EL. Comparison of three criteria for overweight and obesity classification in brazilian adolescents. Nutr J. [Internet]. 2013 [acesso em 16 de agosto 2021]; 12:5. Disponível em: https://www.scielo.br/j/motriz/a/ncmnRcHp5dXpJDcH9BkTpML/?lang=en.

Cabrera TFC, Correia IFL, Santos DO, Pacagnelli FL, Prado MTA, Silva TD, et al. Análise da prevalência de sobrepeso e obesidade e do nível de atividade física em crianças e adolescentes de uma cidade do sudoeste de São Paulo. J Hum Growth Dev. [Internet]. 2014 [acesso em 13 de agosto 2021];24(1):66-71. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?pid=S0104128220140010010&script=sci_arttext&tlng=pt.

Amaral ACC, Galeno BV, Novelo D. Estado nutricional e percepção corporal entre adolescentes de uma escola do município de Guarapuava, Pr. Revista da Universidade Vale do Rio Verde. [Internet]. 2016 [acesso em 11 de julho 2021];14(1):383-92. Disponível em: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5344016.

Organização Mundial da Saúde. Organização Pan-Americana da Saúde. Doenças crônicas não transmissíveis: Estratégias de controle e desafios para o sistema de saúde. Genebra: Organização Mundial da Saúde; 2015.

ABESO. Associação Brasileira para o Estudo da Obesidade e da Síndrome Metabólica Diretrizes brasileiras de obesidade. 4.ed. São Paulo, SP; 2016.

Coelho GD. Avaliação do autoconceito de crianças e adolescentes com sobrepeso e obesidade. R. Bras. Qual. Vida. [Internet]. 2016 [acesso em 10 de junho 2021];8(3):204-17. Disponível em: https://periodicos.utfpr.edu.br/rbqv/article/view/3868.

Rother RL, Rempel C. Voleibol, treinamento e qualidade de vida de jovens atletas: reflexões teóricas. Lecturas en Educación Física y Deporte. [Internet]. 2016 [acesso em 05 de agosto 2021];216(21):55-64. Disponível em: https://efdeportes.com/efd216/voleibol-treinamento-e-qualidade-de-vida.htm.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Pesquisa de Orçamentos Familiares (POF) 2002-2003: antropometria e análise do estado nutricional de crianças e adolescentes no Brasil. Rio de Janeiro; 2006.

Canella DS, Bandoni DH, Jaime PC. Densidade energética de refeições oferecidas em empresas inscritas no programa de alimentação do Trabalhador no município de São Paulo. Rev. Nutr. [Internet]. 2011 [acesso em 12 de agosto 2021];24(5):715-24. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rn/a/bmQS3PrXz8TYyg7RJhQzjRR/?lang=pt.

Published

2022-10-10

Versions

How to Cite

1.
Carvalho AH de, Feitosa LGGC, Paiva A de A, Ribeiro IP, Martins M do C de C e. NUTRITIONAL PROFILE AND FOOD CHARACTERISTICS SERVED TO ADOLESCENTS IN COMPLIANCE WITH SOCIO-EDUCATIONAL MEASURE. Rev. Pesqui. (Univ. Fed. Estado Rio J., Online) [Internet]. 2022Oct.10 [cited 2024Nov.22];14:e-11458. Available from: https://seer.unirio.br/cuidadofundamental/article/view/11458

Issue

Section

Original article

Plum Analytics